обратно към блога
д-р Мария Ръткова за Vbeam Perfecta

VBeam Perfecta е моят първи избор

д-р Мария Ръткова за Vbeam Perfecta

Д-р Мария Ръткова е дерматолог от ново поколение. Тя е главен лекар в клиниката по естетична дерматология Dermal Lase Center в София.

Д-р Ръткова е завършила Медицина в Медицински Университет София и специализация по Дерматология и Венерология в УMБАЛ „Александровска“.

„Моята страст са онкодерматологията и дерматохирургията.

Интересувам се от приложението на лазерни и енергийно базирани устройства в клиничната и естетична дерматология.

За мен е важно човек да бъде отговорен, последователен и откровен и се старая да прилагам тези качества ежедневно в професията си.“

Разговор с
д-р Мария Ръткова

ПРАКТИКАТА

Д-р Ръткова, вече почти година работите със Златния стандарт в лазерните технологии в дерматологията – Vbeam Perfecta. Как се промени практиката ви?
Промени се не само практиката, промени се и терапевтичният ми подход към заболявания, които до сега съм лекувала по друг алгоритъм, например вирусни дерматози като вулгарни веруки, молуски или инфламаторни заболявания като псориазис. Сега в много случаи Vbeam Perfecta е моят първи избор.

Какви проблеми най-често третирате с него?
Най-често, разбира се, третирам проблеми със съдова генеза: розацея, хемангиоми. Все повече „посягам“ към Vbeam при пациенти, които се нуждаят от третиране, както на капиляри, така и на пигментации и фини бръчици в области като лице, шия, деколте и ръце. Резултатите са изключителни, качеството на кожата се подобрява значително.

Как Вашите пациенти приемат Vbeam Perfecta?
Много добре, процедурата е свързана с минимален дискомфорт и е абсолютно поносима.

Има ли възстановителен период след процедура с Vbeam Perfecta?
Възстановителен период има, но той в никакъв случай не нарушава социалния и професионален ритъм, както се случва след процедури с други устройства. При добро планиране за провеждане на терапията и поставянето на корективна козметика след нея, пациентите ни продължават да бъдат активни без притеснение.

Какви резултати наблюдавате и след колко процедури?

При състояния като купероза/розацея или акне са необходими около 4-6 процедури за достигане на максимален резултат. При вирусните дерматози за щастие успех е постижим и в рамките на една сесия.

Работите и с CO2RE на Candela. Какви са предимствата му пред други CO2 апарати, с които сте работили?

Огромният набор от възможности за задаване на най-оптималната комбинация от параметрите според клиничния случай. На практика е възможен абсолютно персонален подход към всеки пациент според терапията, от която се нуждае.

Какви процедури най-често извършвате с CO2RE?Най-често премахвам доброкачествени кожни образувания от епидермален и дермален произход, както и провеждам фракционирана терапия за цяло лице при нужда от по-дълбок пилинг ефект за третиране на белези от акне, бръчки и т.н.

Комбинацията от CO2RE и Vbeam Perfecta дава много добри резултати при тертиране на белези от акне. Бихте ли ни казали повече – какъв е механизмът на работа?

Комбинацията от двата лазера е най-успешната терапия за белези от всякакъв произход, която съм прилагала досега. Алгоритъмът е различен в зависимост от давността на белега. Ако все още е в пролиферативна фаза, т.е. е незрял, започвам терапията с Vbeam и след това CO2RE. Тази последователност води до промяна в архитектониката на белега на съдово и колагеново ниво, която е трудно постижима с други устройства.

СЛУЧАЙ ОТ ПРАКТИКАТА

Едни от най-резистентните на терапия вирусни брадавици са плантарните веруки. Кожата там е подложена на постоянна механична травма от ходенето от една страна, от друга дебелината на роговия слой е по-голяма в сравнение с други зони от човешкото тяло. Случаят ми е с момче на 22 години, което от дълго време се бори с вирозата чрез многократно третиране с криотерапия, локална кератолитична терапия с продукти, съдържащи урея, кюретиране. Резултатът, който постигнахме само с една сесия с Vbeam Perfecta беше изключително удовлетворяващ както за мен, така и за пациента, който вече не изпитва болки при ходене и може отново да спортува. Скоро предстои следваща среща, при която ще се прецизира необходимостта от продължаване на терапията.

Следваща статия

ИСКАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ОЩЕ СТАТИИ?
Запишете се за нашия бюлетин!

Пишете ни