Време за четене 2 мин.

Д-р Снежана Атанасова е един от най-изтъкнатите дерматолози в България. Тя е член и председател на Българската асоциация на естетичните дерматолози (BAAD) www.baad.bg.
Завършва медицина в Държавния медицински университет в Курск, Русия през 1998 г. А през 2005 се дипломира със специалност Медицина и в Еберхард – Карл Университет Тюбинген, Германия. През 2012 г. придобива специалност дерматовенеролог. В момента практикува специалността в дерматологична клиника Ата-Дерма.
www.ataderma.com

Д-р Атанасова, Вие сте първият дерматолог в България, който работи с най-новия PDL лазер на Candela – Vbeam Prima. Как Ви помага той във Вашата дерматологична практика?

Лазерът VBeam Prima предлага основно решение на дерматологични проблеми (пост акне, розацея, хемангиоми, пойкилодерма, псориазис, чери ангиоми, васкуларни малформации, белези, брадавици и т.н.), така че в моята практика е успешно приложим и с него постигам много добри и бързи резултати. Това е една от отличителните черти на този лазер пред другите. Друго много голямо предимство на този лазер е,  че той е перфектна комбинация от PDL и Nd:Yag. Това разширява неговите индикации. С него можем да работим както повърхностно разположени по лицето и тялото малки капиляри, така и по-големи кръвоносни съдове.

Какви проблеми най-често третирате с него?

Най-често третирам с него пост акне и розацея. Но портфолиото на индикациите е доста голямо. Успешно могат да бъдат премахнати чери ангиоми, порт-вайн-стейн, различни видове хемангиоми. Лазерът е подходящ и за лечение на родилни петна при малки деца, дори и на бебета от първите месеци след раждането им.

Какви резултати наблюдавате?

Преди работихме с по-старото поколение VBeam лазер. От около година сме с най-новото поколение от този вид лазер. Работейки с Vbeam Prima лазер постигаме резултати  с малко на брой процедури, което спестява средства и време на пациента. Това ни прави предпочитана дерматологична клиника сред пациенти със сериозни кожни проблеми.

Има ли противопоказания и какви са те?

Противопоказания има винаги. С Vbeam Prima лазер трябва да работи дерматолог. 90% от посочените индикации са в компетенцията именно на дерматолог. Винаги събираме подробна анамнеза, снемаме локален статус и правим диагноза преди да преминем към лечение с Vbeam Prima.

Болезнена ли е процедурата с Vbeam Prima?

Процедурата е безболезнена и максимално комфортна за пациента. С помощта на интегрирана DCD система заедно с импулса се подава и криогенен спрей, който охлажда тъканите. Това прави процедурата много поносима и безопасна за пациента.

Има ли възстановителен период?

Когато параметрите са подбрани оптимално, възстановителният период най-често преминава с незначителни зачервявания и оток, които бързо отшумяват.
Разкажете ни за Ваш клиничен случай, с чийто резултат най-много се гордеете.
Този лазер позволява на нас, дерматолозите в клиника Ataderma,  да се справяме бързо с тежките форми на акне и розацея. Също така много често след различни инвазивни манипулации се случват хематоми, които след обработване с Vbeam Prima лазер изчезват за 24-48 часа. Напоследък доста работим и с визуализирани периорбитални кръвоносни съдове. В нашите профили в Instagram и Facebook имаме качени много резултати след работата с Vbeam Prima лазер.