Време за четене 3 мин.

Д-р Мария Ръткова е дерматолог от ново поколение. Тя е главен лекар в клиниката по естетична дерматология Dermal Lase Center в София.  Д-р Ръткова е завършила Медицина в Медицински Университет София и специализация по Дерматология и Венерология в УMБАЛ „Александровска“.
„Моята страст са онкодерматологията и дерматохирургията. Интересувам се от приложението на лазерни и енергийно базирани устройства в клиничната и естетична дерматология. За мен е важно човек да бъде отговорен, последователен и откровен и се старая да прилагам тези качества ежедневно в професията си.“

Д-р Ръткова, вече почти година работите със Златния стандарт в лазерните технологии в дерматологията – Vbeam Perfecta. Как се промени практиката ви?

Промени се не само практиката, промени се и терапевтичният ми подход към заболявания, които до сега съм лекувала по друг алгоритъм, например вирусни дерматози като вулгарни веруки, молуски или инфламаторни заболявания като псориазис. Сега в много случаи Vbeam Perfecta е моят първи избор.

Какви проблеми най-често третирате с него?
Най-често, разбира се, третирам проблеми със съдова генеза: розацея, хемангиоми. Все повече „посягам“ към Vbeam при пациенти, които се нуждаят от третиране, както на капиляри, така и на пигментации и фини бръчици в областта на лице, шия, деколте и ръце. Резултатите са изключителни, качеството на кожата се подобрява значително.

Как Вашите пациенти приемат Vbeam Perfecta?
Много добре, процедурата е свързана с минимален дискомфорт и е абсолютно поносима.

Има ли възстановителен период след процедура с Vbeam Perfecta?

Възстановителен период има, но той в никакъв случай не нарушава социалния и професионален ритъм, както се случва след процедури с други устройства. При добро планиране за провеждане на терапията и поставянето на корективна козметика след нея, пациентите ни продължават да бъдат активни без притеснение.

Какви резултати наблюдавате и след колко процедури?

При състояния като купероза/розацея или акне са необходими около 4-6 процедури за достигане на максимален резултат. При вирусните дерматози за щастие успех е постижим и в рамките на една сесия.

Работите и с CO2RE на Candela. Какви са предимствата му пред други CO2 апарати, с които сте работили?

Огромният набор от възможности за задаване на най-оптималната комбинация от параметрите според клиничния случай. На практика е възможен абсолютно персонален подход към всеки пациент според терапията, от която се нуждае.

Какви процедури най-често извършвате с CO2RE?

Най-често премахвам доброкачествени кожни образувания от епидермален и дермален произход, както и провеждам фракционирана терапия за цяло лице при нужда от по-дълбок пилинг ефект за третиране на белези от акне, бръчки и т.н.

Механизмът на работа при комбиниране на CO2RE и Vbeam Perfecta

Комбинацията от CO2RE и Vbeam Perfecta дава много добри резултати при тертиране на белези от акне. Бихте ли ни казали повече – какъв е механизмът на работа?

Комбинацията от двата лазера е най-успешната терапия за белези от всякакъв произход, която съм прилагала досега. Алгоритъмът е различен в зависимост от давността на белега. Ако все още е в пролиферативна фаза, т.е. е незрял, започвам терапията с Vbeam и след това CO2RE. Тази последователност води до промяна в архитектониката на белега на съдово и колагеново ниво, която е трудно постижима с други устройства.

Разкажете ни случай от практиката си.

Едни от най-резистентните на терапия вирусни брадавици са плантарните веруки. Кожата там е подложена на постоянна механична травма от ходенето от една страна, от друга дебелината на роговия слой е по-голяма в сравнение с други зони от човешкото тяло. Случаят ми е с момче на 22 години, което от дълго време се бори с вирозата чрез многократно третиране с криотерапия, локална кератолитична терапия с продукти, съдържащи урея, кюретиране. Резултатът, който постигнахме само с една сесия с Vbeam Perfecta беше изключително удовлетворяващ както за мен, така и за пациента, който вече не изпитва болки при ходене и може отново да спортува. Скоро предстои следваща среща, при която ще се прецизира необходимостта от продължаване на терапията.