обратно към блога
Д-р Шарков за трансплантацията на коса

Трансплантиране на коса в България. Мисията възможна!

Д-р Шарков за трансплантацията на коса

Д-р Евгени Шарков е специалист по Пластично – възстановителна и естетична хирургия, както и официален представител на лекарите специализанти по Пластична хирургия в България пред ICOPLAST (International Confederation of Plastic Surgery Societies).

Завършва седем месечна специализиция във Великобритания и работи съвместно с Mr.Brent Tanner и Мr. Michael Cadier (Immediate past president of BAAPS – British Association of Aesthetic Plastic Surgery).

Понастоящем е член на Лекарския съюз на Великобритания. Лекар в УМБАЛ Александровска ЕАД, където продължава своята докторантура на тема Body Contouring. Д-р Eвгени Шарков, заедно с д-р Ирина Шаркова са собственици на клиника VDerm.

Интервю с д-р Евгени Шарков

Д-р Шарков, повече от година предлагате нова процедура във VDerm – трансплантиране на коса с апарата SmartGraft. Как я приемат пациентите?

Нашите пациента са изключително доволни. Те са впечатлени от факта, че работим с толкова иновативна апаратура, която предлага мултифункционален подход на работа както при мъже, така и при дами, без значение вида на косъма. Процедурата протича доста бързо и безболезнено. Също така от изключителна важност е фактът, че преживяемостта на космените фоликули при този вид апаратура е много висока – над 90%. Всичко това прави пациентите изключително доволни от процедурата и от нашата работа.

Казвате, че процедурата за трансплантиране на коса се извършва бързо. Колко време трае?
Продължителността на процедурата при всички случаи зависи от големината на зоната, която ще се обработва, както и от степента на оплешивяване. Имаме скали, според които можем да определим колко броя фоликули ще са ни необходими за постигане на добър резултат. Процедурата протича в рамките на един ден. Тя може да отнеме както 4 часа, така и до 9 часа, понякога. Когато говорим за процедура, която трае 9 часа става дума за най-големите случаи, при които се трансплантират 3500 – 4500 графта. Ако става въпрос за друг вид техника, мануална, например, такава голяма трансплантация би била много трудно изпълнима. Ако процедурата се извършва по мануалната техника, такъв голям случай би отнел много повече време и би поставил под съмнение преживяемостта на космените фоликули. Механичната травма за пациента ще е по-голяма. Не на последно място бих казал,

че мануалният метод е много по-изморителен за специалистите, като по този начин се намалява коефициента на полезно действие на лекаря.

ТЕХНОЛОГИИ

Бихте ли направили сравнение между процедурата със SmartGraft и мануалната FUE техника. Какви са предимствата и недостатъците на едното пред другото?

Предимствата на SmartGraft FUE техниката за пациента са много. Повишава процента на приживяемост на космените фоликули, които се взимат от донорната зона. Става дума за вакуум екстракция, която е по-малко травмираща. Космените фоликули през цялото време се съхраняват при определена влажност и температура. Това определя високия процент приживяемост. При мануалната техника е почти невъзможно да се направи трансплантиране на коса при пациентите с къдрава, чуплива или сива коса. Преди ги връщахме. С новата техника на SmartGraft такива пациенти се работят без проблем и не е необходимо да ги връщаме. Единственият недостатък на самата система е чисто механичен. Налага се често всмукване на физиологичен разтвор, за да се овлажнява системата, което понякога води до по-бързо изпълване на канистъра и по-честата му смяна.

Колко пациенти се подложиха на процедурата през тази една година? Само мъже ли я предпочитат или имате и жени пациентки?
Имаме и жени пациентки, но доста по-малък процент. Около 10% от всичките ми пациенти са жени. Може би причината за това съм основно аз, защото вярвам, че при една дама трябва да се започне с по-консервативен тип терапия. При дамите много често съществува фактора хормонален дисбаланс, който ако бъде коригиран, проблемът се елиминира. За една година сме правили процедура за трансплантиране на коса на около 55 души в нашата клиника.

В кои случаи използвате присаждане на коса със Smart Graft и в кои PRP?
PRP е неизменна част в нашия протокол след трансплантацията. Правим от 2 до 4 процедури PRP, като те започват от края на 2-рия месец след присаждането. Прави се по едно PRP на месец. Идеята е да се заздравят трансплантираните косми и да се стимулира по-бързия им растеж. PRP или platelet-rich plasma съдържа растежни фактори, които се намират по стените на тромбоцитите. Те стимулират растежа на космите. Това води до по-голяма успеваемост на процедурата по трансплантиране на коса. Предпочитам да ползвам PRP терапия в случаи, когато пациентът няма голямо разрехавяване или когато причината за него е тънък косъм, а не голяма дистанция между космите. Тези пациенти не са подходящи за трансплантация. При тях косата изглежда рядка, защото косъмът е тънък, а не защото имат оплешивяване. В този случай, ако не се направи качествена диагностика и не се оцени правилно, не само няма да се захванат присадените космени фоликули, но и можеш да убиеш тези, които човекът вече има. Причина за това е, че се засяга кръвоснабдяването.

Какви резултати постигнахте? С какво се гордеете най-много?

Най-много се гордея с това, че винаги съм напълно откровен с пациентите си. Затова те ми се доверяват. Не се страхувам да връщам пациенти, които нямат нужда от процедурата или не са подходящи за нея поради различни здравословни проблеми. Вярвам, че е много по-добре да бъдеш откровен с човека и да го загубиш като пациент, отколкото да не постигнеш очаквания резултат. Има много хора, които искат трансплантация на коса, но просто не са подходящи. Било то поради здравословен проблем, било то, че мислят, че имат проблем с косата, но всъщност нямат. Голяма гордост ни е, че имаме пациенти, които на 9-тия месец след процедурата идват и казват: „Благодаря! Всичко е прекрасно“. Те са щастливи и това за мен е най-голямото удовлетворение.

Кога най-рано се виждат резултатите?
Зависи от пола. При дамите са необходими поне 12 месеца, за да се види окончателен резултат от процедурата по трансплантиране на коса. Зависи още от зоната, в която е трансплантирана косата. Ако говорим за линията на косата, темпоралните области или дори париетално, тогава видими резултати можем да очакваме на 6-тия месец, а окончателни – на 9-тия месец. Когато говорим за т.нар. „crown area“, тогава видими резултати можем да очакваме на 12-ти месец, тъй като там кръвоснабдяването е по-слабо и е нужно повече време за добър резултат.

Една процедура ли е напълно достатъчна за добър резултат или трябват повече?

Зависи от степента на оплешивяване. В нашата клиника се осланяме на принципа:

„Първо не вреди“. Когато степента на оплешивяване е над 5-та степен по скалата на Норууд са необходими 2 или дори 3 процедури, за да сме сигурни, че няма да се получи прекалено разрехавяване на косата в донорната зона.

През какъв интервал от време се правят процедурите?

През около 12 месеца. Донорната зона е готова да бъде отново такава още на 2-рия месеца. Но за да сме напълно коректни към пациента, ние трябва да изчакаме 9-12 месеца, за да видим какъв резултат сме постигнали в трансплантираната зона. Ако след 9-12 месеца сме решили, че ще трансплантираме следваща зона на втори етап, трябва да сме сигурни, че няма нужда от сгъстяване в зоната, която преди това сме трансплантирали на първи етап.

Другият случай, при който предпочитам PRP пред присаждане на коса е при много млади пациенти. Не препоръчвам трансплантация на коса при пациенти под 25 години. Когато дойде пациент на 22-23 години, който има проблем, предпочитам да приложа терапии, които ще забавят или стопират процеса на оплешивяване. Едва след навършване на 25-годишна възраст може да се премине към трансплантация. При дами предпочитам да започна с PRP и ако няма ефект, да преминем към присаждане.

Като лекар как бихте оценили практиката си със Smart Graft?
Работата със SmartGraft ми дава изключителна удовлетвореност, защото мога да помогна на голям брой пациенти и то така, че да постигна много добри резултати, които ги карат да се чувстват щастливи и доволни.

Следваща статия

ИСКАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ОЩЕ СТАТИИ?
Запишете се за нашия бюлетин!

Пишете ни