обратно към блога
Medical Aesthetic Business Forum

Бъдещето на
бюти индустрията

Medical Aesthetic Business Forum

В началото на 2021 година човек се пита: „А сега на къде?“ Какво предстои на пазара за естетични процедури през 2021?

Измина година пълна с предизвикателства. Те, противно на очакванията, ни направиха по-силни и решителни и ни показаха, че притежаваме неподозирани способности за приспособяване към обстоятелствата.

Наскоро излезе мащабно проучване на Grand View Research, което хвърля светлина по въпроса какво да очакваме на пазара за естетични процедури в света през следващите няколко години.

Анализаторите предвиждат ръст от близо 10% на глобалния пазар за естетични медицина в периода 2021-2028 година. Оборотите ще нараснат до близо 125 милиарда долара до 2028 г, прогнозират още от Grand View Research. За 2021 г. очакваният приход от естетични процедури в световен мащаб е 64.6 милиарда долара. Или това е с около 25% по-малко, отколкото пазарът е генерирал през изминалата година. Паричният оборот за 2020 е бил 86.2 милиарда долара.

ТЕНДЕНЦИИТЕ ПРИ ПАЗАРА
ЗА ЕСТЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ

Тенденциите са добри. Анализаторите предвиждат плавен ръст на оборотите всяка година от 2021 до 2028 г. Проучването се позовава на данни, събрани от водещи производители на апаратура, филъри и ботолинов токсин и техните продажби през предходните 4 години в САЩ, Европа и Азия.

Основната тенденция, която се очертава е силен превес на неинвазивните или минимално инвазивните процедури за лице и тяло, спрямо хирургичните интервенции. Данните показват, че все по-млади хора прибягват до превенция срещу стареенето на кожата на лицето и до процедури за оформяне на перфектното тяло, което е увеличило броя на потребителите на естетични процедури. Изискванията на клиентите обаче стават все по-големи. Те очакват мигновени резултати, много кратък възстановителен период и разумна цена, показват още данните от проучването.

ПАНДЕМИЯТА

„Пандемията от COVID-19 оказа временен негативен ефект върху търсенето на естетични процедури в периода февруари – април 2020. След това обаче пазарът показа ръст, който никой не очакваше“, се казва още проучването. Анализаторите обясняват повишеният интерес към естетични процедури през втората половина на годината с изолацията, която е накарала хората да се вглеждат повече в себе си. Заседналият начин на живот по време на

затварянето е довел до нарастване на интереса към процедурите за оформяне на тялото. Оборите на пазара за естетични процедури през 2020 са едни от най-високите за индустрията до момента. Въпреки спада, който се очаква за 2021, анализаторите са оптимисти, че пазарът бързо ще се възстанови и ще продължи да расте с умерени темпове в следващите 6-7 години.

В БЪЛГАРИЯ

Тенденциите за България са подобни, показва мини изследване на Бул Мед Консулт сред 50 водещи естетични центъра в страната. Проучването разкрива, че около 30% от естетичните центрове планират да разширят дейността си и да се развиват през 2021. Въпреки докладвания спад с около 20% в оборотите им през 2020 г., центровете посочват като основен приоритет за 2021-ва инвестиция в апаратура за лице или тяло. Около 50% от анкетираните казват, че ще инвестират в нова процедура през тази година.

ИСКАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ОЩЕ СТАТИИ?
Запишете се за нашия бюлетин!

Пишете ни