Време за четене 3 мин.

През 2019 стойността на пазара за апарати за процедури за тяло надхвърли 1,4 милиарда долара. В това число са включени процедури за редуциране на целулита, отслабване и стягане на кожата. Преди пандемията от COVID-19 прогнозите за развитието му бяха доста оптимистични. В свое проучване от юли 2019 Medical Insight предвиждаше ръст от 12,7% на година до 2023 г. включително. Прогнозата беше направена на база нарастващия интерес на потребителите към процедури за редуциране на целулита и оформяне на тялото. Голяма роля за това изиграха новите технологии, които направиха възможно премахването на излишните мазнини без намесата на хирурга.

Според данни на Американската на асоциация на пластичните хирурзи, през 2018 година се отбелязва значителен ръст от малко над 9% в търсенето на неинвазивна процедура за оформяне на тялото спрямо хирургичната намеса. През тази година са били извършени над 3.3 млн. процедури в целия свят.

Най-успешните клиники в света притежават модерни апарати за процедури за тяло, което привлича все повече пациентите към тях, се казваше още в доклада на Medical Insight към
проучването. То включва анализ на пазарите в Европа, Близкия Изток, Азия и Северна Америка, както и анализ на продажбите на големите производители на апаратура в света като Candela, Venus Conсept, Alma Lasers, Cutera, BLT и други.

Поколението Y на първо място предпочита процедури за тяло

Друга статистика показва, че новото поколение платежоспособни хора, или т. нар. поколението Y на първо място предпочита процедурите за тяло, на второ – терапии за превенция срещу стареене на кожата, на трето – микродермаабразио, а на четвърто – лазерна епилация.

86% от тях смятат, че имат нужда да намалят мазнините по тялото си.

Пандемията, като че ли също изигра положителна роля по отношение на пазара на процедури за оформяне на тялото. Интересът към подобен тип терапии се покачи веднага след разхлабването на мерките, поради дългия период на изолация и листата на движение. Каквото и да стане с икономиката, каквото и развитие да претърпи ситуацията на пазара, хората ще продължат да предпочитат неинвазивни процедури за изваяно тяло преди хирургията. Фактори за това са по-ниската цена на инвазивните процедури в сравнение с хирургичните, както и желанието на хората за бързо и безпроблемно възстановяване.

В края на 2019 година се появиха и нови апарати за извайване на тялото, тип „свободни ръце“

Най-новият модел е този на Inmode – Evolve. Апаратът е 3 в 1. Той стяга кожата, редуцира целулита и тонизира мускула в една сесия. Машината съчетава синергия от технологии – биполярна радиочестота, вакуум с негативно налягане, както и електрическа стимулация на мускула. Работи „без ръце“, което означава, че терапевтът единствено трябва да постави апликаторите на пациента и да настрои машината. След това тя работи сама. Пациентът разполага с бутон, с който може да стопира процедурата сам в случай на дискомфорт. Повече за апарата можете да прочетете тук.

Новата криолиполиза Cooltech Define също излезе в завършения си вид през 2019

Тя представлява контролирано охлаждане на мастната тъкан до -10 градуса по Целзий. Целта е убиването на излишните мастните клетки и изхвърлянето им организма чрез лимфата и черния дроб. Апаратът може да работи с до 4 апликатора в една сесия. Той разполага с 9 различни апликатора за различните зони на тялото, включително и за труднодостъпните такива, както и с 9 темплейта за правилна диагностика на мастната тъкан. Повече за него можете да прочете тук.