Време за четене 6 мин.

Коронавирусът (известен още като COVID19) зарази официално всеки аспект от ежедневието ни: затвори училищата и офисите; промени плановете ни за пътуване през пролетта. В интернет преобладава съдържание от постове, препоръчващи да си мием ръцете, информиращи за недостиг на доставки и предполагаемите ползи от цинка.

Трябва ли да се отменят предстоящи прегледи и процедури по време на COVID19?

COVID19-коронавирус-coronavirus

Простете ни, че отговорямве на въпроса с въпрос, но: Болни ли сте Вие или клиентите Ви от COVID19?

„Ако имате респираторни симптоми или треска, не е време за процедури“, казва д-р Рийдър, сертифицираюн дерматолог от борда на дерматолозите в Ню Йорк.

Няколко дерматологични клиники и такива, извършващи пластични интервенции в Ню Йорк изпратиха имейл до пациентите си тази седмица, в който ги призоват да отменят часа си за посещение, ако проявят някакви симптоми на настинка или грип. Препоръчват да запишат часа си отново поне две седмици след като се почувстват по-добре. Такива разумни мерки, разбира се, могат да помогнат за ограничаване на разпространението на болестта.

В бъдеще „въздействието на коронавируса върху козметичните и дерматологични процедури може да бъде огромно“, добавят специалисти. „Кой ще рискува да дойде за лазерна епилация или криолиполиза, рискувайки да се зарази с опасния вирус в чакалнята?“. „Съветваме здравите пациенти да влизат, както обикновено“, казва д-р Рийдър. Д-р Джоузеф в Ню Джърси казва: „Не сме имали пациенти, които да отменят процедурите си от страх да не се заразят с COVID19, нито сме променили начина, по който работим и спазваме ниво на дезинфекция, тъй като сме запознати с необходимостта процедурите да се провеждат в обезпаразитена среда.“

Но най-общо казано, той не вижда необходимост пациентите в незасегнатите райони да отлагат процедурите си. Хирургическите маски трябва да бъдат използвани заедно с подходящи ръкавици, отбелязва той. Те не гарантират, че ще предотвратят зарязаване с COVID19 според FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата). Те са предназначени да бъдат носени от болни хора и такива под карантина, за да защитят близки контакти – като здравните работници, които се грижат за тях и роднини.

Безопасно ли е да се пътува до естетични или дерматологични клиники по време на вируса?

По-важният въпрос е: Безопасно ли е да се пътува изобщо? И отговорът не е напълно ясен. Тази седмица страховете за COVID19 предизвикаха отлагането на редица мащабни събития и конференции през март.

„Медицинските центрове в Станфорд и Ню Йорк отменят събития и забраняват пътувания и конференции за лекари“, казва ни д-р Джерати. Онези, които решат да пътуват въпреки забраната, ще трябва да вземат двуседмичен неплатен отпуск при завръщане (симптомите на COVID19 обикновено се развиват в рамките на 14 дни след контакт със заразен).

Такива безпрецедентни анулирания подхранват истерията около COVID19, защото малцина разбират какво представлява. „Не се притеснявайте, че ще умрете от коронавирус. Знаем, че засяга главно възрастни хора с хронични заболявания“, обяснява д-р Гордън.

Експертите настоятелно призовават да не се пътува до страни, които се считат за високорискови – Китай, Иран, Италия, Южна Корея и Япония.

„Пътуване извън страната за рутинна козметична процедура е ненужно и допринася за много усложнения“, казва д-р Соудер. „Получавам имейли от пациенти и винаги казвам, че е възможно да се намери някой местен специалист, който да Ви извърши процедурата.

Съветите на лекарите, за да останете здрави по време на вируса

Мийте си ръцете често

Измивайте ръцете си обилно и често със сапун и вода, като търкате поне 20 секунди. Нямате в близост мивка? Използвайте дезинфектант за ръце с поне 60% алкохол. Ако го използвате често, ръцете Ви вероятно ще го покажат. Може да се наруши повърхностния слой на кожата, което да доведе до пукнатини, а понякога до възпаление и загуба на хидратация. Овлажнявайте ръцете си с подходящ крем обилно и често. Обърнете се към Вашия дерматолог, ако раздразнението продължава.

Спрете да докосвате лицето си

Наред с добрата хигиена на ръцете, да не докосвате лицето си е най-добрият съвет, който можете да получите. Безпричинното докосване на лицето може да бъде труден за отказване и контролиране навик. Скорошно проучване на Washington Post относно поведенческо наблюдение през 2018 г. на студенти по медицина установи, че субектите докосват лицето си средно 23 пъти на час – при 44% от контактите, включват очите, носа или устата си.

Вземете противогрипни прахчета

„Прахчетата няма да ви помогне срещу COVID19, но ще попречат да се разболеете от грип.“, казва д-р Соудер. Понастоящем няма ваксина срещу COVID-19, но „има голям шанс да има такава в бъдеще“, казва д-р Бърдик.

Не пипайте тези неща

Газови помпи, копчета на асансьори, дръжки на врати. Използвайте друга (за предпочитане покрита) част от тялото си за допир с такива предмети или носете латексови ръкавици, като незабавно ги изхвърлете, когато приключите с дейността.

Пропуснете ръкостискането

Препоръчително е да пропуснете всички прегръдки или ръкостискания, както и небрежни целувки по бузите. Не се обиждайте, ако Вашият лекар вече не посяга да Ви стисне ръката. Вместо това, много от нас сега предлагат юмрук или лакът – ударни, но забавни и по-безопасни.

Още съвети за безопастност:

Покрийте устата си

Кихайте или кашляйте в текстил или хартия (след това ги хвърлете в кошчето).

Дезинфекцирайте повърхности

За домашна или самолетна употреба, лекарите казват, че всякакви кърпички или дезинфектанти с високо съдържание на алкохол са повече от достатъчни.

Откажете се от ненужното пътуване

Особено за райони с висок риск Ню Йорк, Вашингтон и Калифорния, Китай, Иран, Италия, Южна Корея и Япония.

Спазвайте дистанция

COVID19 се разпространява лесно между хора в близък контакт – на около метър, така че предпочитайте и уважавайте личното пространство.

Спрете складирането на маски

Ако сте добре, те не са Ви от полза.

Пазете се

Хранете се здравословно, пийте много вода, спете по поне шест и половина до осем часа сън на нощ – и ако се чувствате болни, останете у дома. Що се отнася до пиенето на цинкови таблетки, за които всички пишат и говорят? Не са ефикасни. Известно е, че цинкът помага на организма да се изчисти вирусите, но повечето данни идват от проучвания направени с животни и никое от проучванията не се отнася до този щам на коронавирус. Проучванията, изследващи способностите за противодействие на вируса с цинк са неясни.

Отпуснете се у дома

Перспективата да бъдете у дома е чужда концепция за много от нас, но трябва да бъде приета във времена като тези. Направете няколко упражнения за дълбоко дишане, йога, медитация, пилатес, каквото и да е – и прекарвайте повече време, релаксирайки у дома със семейството си. Особено ако сте над 60 или имате хронично заболяване.

Бъдете информирани

Проверявайте онлайн информацията следете за съобщени случаи на COVID19, за да сте в крак с най-важните насоки и новини.

Какво да направите, ако подозирате, че сте болни от вируса?

Не се паникьосвайте: „Всяка истерия е неоправдана в този момент“, напомня д-р Джоузеф, тъй като мнозинството, заразено с COVID-19, ще го преоодолее като обикновена настинка. Изолирайте се от другите, следете за повишена температура и затруднено дишане, както бихте направили при настинка или грип (повече течности, почивка и консултации с лекари). Няма специфично лекарство за лечение или лечение на COVID19. Ако симптомите станат притеснителни или тежки, обадете се на Вашия личен лекар. Опишете симптомите си и му споделете, че се съмнявате за COVID19.

Ако отидете на профилактичен преглед по препоръка на лекар, вероятно ще получите грипен тест, за да изключите грип А и В. При пациенти, които отговарят на симптомите за съмнения за COVID-19, се вземат проби от храчки. Може да се вземат проби от изпражнение и/или урина. Пробите се изпращат в квалифицирана лаборатория, където се тестват за вируса.

 

Източник: www.realself.com