Medical Aesthetic Dermatology Forum се проведе за първи път тази година в Pirin Golf Country Club от 4 до 6 юни. Събитието бе организирано от Бул Мед Консулт с идеята да се превърне в ежегоден форум за дерматолози от България и чужбина. Конференцията бе посветена на новите лазерни технологии в помощ на лекарите. Целта й е да привлича дерматолози от нашата страна и от чужбина в България, където да обменят опит помежду си и да се информират за новостите, свързани с лазерите в медицината.

Тази година лектори на събитието бяха д-р Фирас Ал- Ниаими, д-р Евгени Христозов, д-р Евгени Шарков, д-р Робърт Троу, д-р Салваторе Пагано, д-р Калоян Денков и д-р Ива Стоилова.  Форумът беше разделен на три панела: присаждане на коса, дерматология и дерматохирургия.

В панела по присаждане на коса участваха д-р Робърт Троу от Великобритания, който говори за новата технология за трансплантация на коса – SmartGraft, както и д-р Евгени Шарков, който показа свои клинични случаи от практика си със SmartGraft.

 

Д-р Робърт Троу

Д-р Евгени Шарков

 

В панела по дерматология д-р Фирас Ал-Ниаими от Великобритания и д-р Евгени Христозов от България споделиха опита си с PDL и ND:Yag лазерите на Candela, които имат множество приложения в дерматологията.

Д-р Ал-Ниаими демонтрира за първи път в Европа новият PDL и ND:Yag лазер на Candela – V-beam Prima, върху трима пациента доброволци. Лазерът има широко приолжение в дерматологията и естетиката, като с него мога да се третират над 20 индикации. По време на демонстрацията д-р Фирас Ал-Ниаими показа как се третират чери ангиоми, розацея и вакулрни лезии с V-beam Prima. Лазерът е напълно нов за европейския пазар. На Cтария континет има само един работещ апарат и той беше изпратен от Candela специално за Medical Aesthetic Dermatology Forum, докато на изложението FACE в Лондон присъстваше само макет на машината.

Д-р Фирас Ал- Ниаими

Д-р Христозов показа свои клинични случаи от дългогодишната си практика с PDL лазера на Candela – Vbeam Perfecta. Д-р Ниаими води  още 2 лекции –  за приложението на пикосекундната технология отвъд третирането на татуировки, както и за възможностите на CO2RE лазера при заличаването на белези.

д-р Евгени Христозов

Д-р Ива Стоилова показа свои клинични случаи за редуциране на локални мастни натрупвания чрез криолиполиза cooltech.

Д-р Ива Стоилова

В панела по дерамтохируригия пластичният хирург от Севиля д-р Салваторе Пагано показа редица интересни случаи от парктиката си. Той говори за стягане на кожата на лицето и тялото, както и за редуциране на мастни натрупвания чрез радиочестотна асистирана липосукция FaceTite. Д-р Калоян Денков,  хирург от България, също показаха свои клинични случаи на ремоделиране на долната челюст чрез радиочестотна асистирана липосукция FaceTite, както и на оформяне на тяло чрез метода BodyTite.

д-р Салваторе Пагано

Д-р Калоян Денков

На форума имаше специално оборудвна демонстрационна зала с 10 апарата от портфолиото на Бул Мед Консулт. За първи път беше показан новия лазер  YDun в портфолиото на световния лидер Candela. Той представлява неаблативна лазерна технология за лице и тяло с дължина на вълната 1550 nm. С него с третират успешно бели стрии, бръчки, белези от акне. Технологията е изключително безопасна, като с нея може да се работи и лятото. Рискът от пигментации е минимален, също като възстановителния период след процедурата.

Не може без прати. По време на гала вечерята на форума невероятната изпълнителка Поли Генова забавлява гостите на събитието с някои от емблематичните си парчета. Тя изпълни песента If Love Was a Crime, с която се класира на 4-та позиция на конкурса „Евровизия“ през 2016 година.

Следващият Medical Aesthetic Dermatology Forum ще се проведе през юни 2020.

Снимки: Петър Чолаков  Great Photo Art: