• Над 90% успеваемост на процедурата със Smart Graft

  • Без възстановителен период

  • Без рязане на скалпа

Оплешивяването е нормално проявление на процеса на стареене. С напредване на възрастта косата оредява, а нейната загуба би могла да бъде както естетичен, така и емоционален проблем.

Заболяването се развива поради повишената чувствителност на клетките, изграждащи космения фоликул към андрогенните хормони (тестостерон). Загубата на косата обикновено започва в теменната и/или в челната област, където космените луковици притежават рецептори, чувствителни към тестостерона, което прави космите уязвими. Добре запазени луковици остават в зоната над ушите и отзад около шията в тилната зона на скалпа, където липсват такива рецептори.

SmartGraft e иновативен хирургичен метод за трансплантация на коса, чрез който се извършва преразпределяне на космени фоликули от зони, незасегнати от оплешивяване, в такива, в които процесът е наличен.

SmartGraft осигурява възможност за автоматизирана вакуум екстракция на максимален брой космени фоликули под локална анестезия. Постигат се естествено изглеждащи резултати както при мъже, така и при жени. В България има само един такъв апарат и той се намира в клиника VDerm EO Dent.

Процедурата е базирана на т.нар. FUE-техника ( follicular unit extraction ), при която космите се присаждат един по един от донорната в засегнатата зона. Присаждането на космени фоликули от тилната зона, които не притежават рецептори за тестостерона, ще осигури доживотна зона протектирана от по-нататъшно оплешивяване. Постига се максимално естествен резултат, при което новоприсадената коса продължава да расте, може да се боядисва и подстригва. Процедурата е изцяло автоматизирана, като за разлика от т.нар. Strip Method, при който се ексцизира цяла кожна ивица от задната част на главата, то тук няма видим белег в донорната зона след интервенцията.

 

Предоперативна консултация

Пациентът трябва да придобие реалистична представа за процедурата. Трябва да се вземе под внимание цветът на кожата и косата на пациента. При фина права коса, която контрастира по цвят със скалпа, се налага по-голяма плътност на присаждане. По-грубата, чуплива коса може да изисква по-малка плътност. Семейната история на косопада по линия и на двамата родители също е от значение. Операцията за присаждане на коса се препоръчва само, ако има добър шанс за постигане на желания резултат.

 

Резултати  и очаквания

Резултатът е видими веднага след процедурата, като пациентите сами могат да видят трансплантираните космени фоликукли в третираната зона.

Косменият растеж е цикличен процес, поради което трансплантираните косми ще отпаднат в следващите 2-4 седмици, след което се заменят от изцяло нови и напълно функциониращи косми, които ще израснат от трансплантираните космени луковици. С израстването на новите косми, резултатът прогресивно се подобрява с всяка следваща седмица, като оптималният ефект се наблюдава 9-12 месец след интервенцията.

Преживяемостта на новоприсадените космени фоликули е над 90%

Техниката е приложима при всеки тип (права, чуплива и къдрава коса) и цвят коса, като се постига натурално изглеждащ резултат както при мъже, така и при жени.

Процедурата се извършва под локална упойка и продължава от 4 до 8-10 часа, в зависимост от площта на третираната зона и броят космени фоликули, които ще бъдат трансплантирани.

Не се налага бръснене в зоната, в която ще бъдат трансплантирани фоликулите.

 

Факти за SmartGraft

SmartGraft e апаратура, лицензирана и специализирана в трансплантацията на коса.  Апаратурата се радва на широк успех и позитивен отзвук сред пациентите в САЩ, където се използва в едни от най-известните клиники за присаждане на коса.

  • Автоматизирана FUE – техника
  • SmartGraft e FDA лицензирана апаратура за трансплантация на коса
  • Процедурата не оставя линеарен белег в тилната област на главата

 

След процедурата

Пациентите се прибират вкъщи след процедурата и биха могли да се върнат към нормалното си ежедневие след 48 часа.

В следващите два-три дни се използва специална превръзка, наподобяваща лента за коса; може да се наблюдава оток в зоната на челото и горните клепачи, който се резорбира в рамките на 48-62 часа (нормално явление, което е резултат от гравитационно стичане в посока надолу на използваният разтвор при обезболяването)

Точковидните зачервявания и коричките в зоните на новоприсадените косми изчезват в период на 7 дни. Пациентите получават инструкции и им бива демонстрирано на 2 ден след интервенцията как следва да се осъществява измиването на косата до отпадането на коричките като се използват подбради медицински продукти.

48 часа след процедурата пациентите могат да започнат да носят шапка, стига периферията й да отстои на поне 5 см от краищата на третираната зона

Необходимо е да се изчакат поне 2 седмици, преди да се възстанови натоварена физическа активност, която би довела до прекомерно изпотяване в зоната на скалпа.

Научете повече за иновативния метод от интервюто на д-р Евгени Шарков и д-р Ирина Шаркова в рубриката за здраве на д-р Неделя Щонова по bTV: