Проблемът с хиперпигментациите е чисто женски. Най-често дамите в по-зряла възраст са засегнати от този козметичен, но неприятен проблем.  След 40-годишна възраст всяка трета жена страда от хиперпигментация. При жените над 50 години процентът на засегнатите е близо 90.

Caring-for-Skin-with-Hyperpigmentation

В Европа, голяма част от младите момичета около и над 25 са засегнати от кафяви петна или мелазма. Това е вид  хипермеланоза, породена от хормонална стимулация или UV лъчите от слънцето. Хиперпигментацията всъщност представлява кафяви петна по кожата, които може да разположени на едно и също място или да са разпръснати.

 

Има различни видове пигментни петна, в зависимост от фактора, който ги причинява и от дълбочината, на която са разположени в кожата.

 

Лентигото, например, представляват гладки кафяви петна с ясно очертани граници. Те се появяват по кожата, която най-често е изложена на слънце. Дължат се на често повтарящи се излагания на слънце и се увеличават с напредване на възрастта. Други видове пигментации са хиперпигментация след възпаление, които представляват петна след акне или друг вид възпаление, както и фототоксични реакции след употреба на парфюми или лекарства.

 

Темата ни днес обаче е само пигментации след слънчеви изгаряния. Разбира се, най-добрият начин за превенция срещу тях е ползването на слънцезащитен крем с висок  фактор, както и внимателното излагане на слънце. Чудесна профилактика срещу пигментни петна може да бъде и консумацията на храни, богати на витамините С и РР, каквито са магданоз, зеле, домати, боровинка, шипка, патладжан, картофи, фасул, кайсии, вишни и праскови.

 

А ето и няколко начина за третирането им.

 

Терапии с избелващи съставки

 

20232100_214572609068076_341580045893462101_oОпределено най-био терапиите са тези, които съдържат билкови екстракти с избелващи свойства. Например това е една от разновидностите на терапията HydrafacialMD, а именно Hydrafacial Britenol. Серумът, с който се извършва терапията съдържа мощната избелваща съставка Alpha Arbutin, извлечена от екстракт от мечо грозде. Тя намалява появата на тъмни петна и оставя кожата с по-равномерен тен. Серумът съдържа и стабилизирана формула на Витамин С, която е мощен антиоксидант и естествен ексфолиант, който изсветлява кожата. Сред био изсветляващите съставки на Hydrafacial  Britenol са зеления чай, екстрактът от арника и див конски, които помагат за детоксикацията на кожата и се борят срещу свободните радикали. Чрез тях пигментните петната от слънцето изсветлят още на втората-третата процедура, а на шестата вече ги няма.

 

Лазерни терапии

CO2REПри по-тежки форми на пигментации по лицето дерматолозите препоръчват лазерни терапии. Например, терапия с CO2RE лазер, чиято функция е да изгори повърхностния слой на кожата, с което да създаде предпоставки на синтез на нов колаген и еластин от фибробластите или на кратко – нова кожа. По този начин меланинът в кожата се разрушава и петната изчезват. „Страничният ефект“ от тази терапия  е… липсата на бръчки. Кожата цялостното се подмладява. Става по-гладка, с равен тен и младежки вид.

 

 

Фототерапии

 

LumeccaТерапиите базирани на светлина, като IPL Lumecca, например също се борят успешно с петната по кожата след лятото. Терапията представлява  заличаване на петната по кожата и изравняване на тена чрез мощна интензивна пулсираща светлина.

 

 

 

 

Image_Harakteristiki-600Терапията с апарата e-Two е може би една от най-ефективните фракционирани терапии за пълното заличаване на петна. e-Two  използва ELOS технологията, която комбинира безопасни и ефективни нива на инфрачервена светлина и двуполюсна RF енергия, за да навлезе в дълбокият дермалния слой на кожата, като стимулира производството на колаген за незабавно и дългосрочно подобрение на бръчките и контура на лицето. Първоначално има незабавно свиване на съществуващите колагенови влакна, но с течение на времето, кожата в третираните области се подобрява в резултат на колагеновото ремоделиране. Чрез загряването в дълбочина, което предизвиква апаратът, се стимулира процеса неоколагенеза. Това означава синтезиране на нови колагенови и еластинови влакна. Резултатът е по-плътен епидермис, по-стегната, гладка кожа с равномерен тен.