Препубликуваме прекрасното интервю на списание BeautyWoman с д-р Фирас Ал-Ниаими, в което той ни разкрива интересни аспекти на третирането на васкуларни лезии


На 9 юни 2017 г. в хотел Хилтън, София се проведе високоспециализиран дерматологичен workshop с лектор д-р Фирас Ал-Ниами. Събитието се организира от Бул Мед Консулт – ексклузивен представител на SyneronCandela за България и събра на едно място водещи дерматолози и специалисти, интересуващи се от най-иновативните технологии в дерматологията.

_DSC0466

Д-р Фирас Ал-Ниаими е дерматолог и консултант по дерматология във Великобритания. Той завършва своята специализация в Манчестър, в един от най-големите дерматологични центрове в Европа, където работи заедно с редица известни дерматолози от цяла Европа.

 

Д-р Ниаими специализира дерматологична хирургия и използване на лазери в дерматологията в световноизвестния дерматологичен институт St. John’s при болницата Guy’s and St Thomas’ в Лондон. Своите познания относно използването на лазерите в дерматологията той затвърждава по време на престоя и работата си в САЩ. Най-голямата страст на д-р Ниаими са научните
изследвания в областта на дерматологията.

 

Той има над 130 научни публикации в областта и над 200 презентации както на национално, така и на международно ниво. Редица международни фармацевтични, козметични и компании за лазерна апаратура се допитват до него относно своите проекти. Постиженията му в областта на дерматологията и по-специално при хирургичното лечение на рак на кожата, лазерите и козметичната дерматология му отреждат престижно място сред най-уважаваните дерматолози по света.

 

Защо апаратът V-Beam Perfecta, базиран на лазерната PDL технология е приет за златен стандарт в лечението на васкуларни лезии? Какви са предимствата му в сравнение с останалите лазери, предлагани на пазара?

– Vbeam има уникална дължина на вълната от 595 nm, която се абсорбира напълно от оксихемоглобина. В допълнение апаратът има определени спецификации като диапазон от продължителности на импулсите, динамично охлаждащо устройство и различни

размери на накрайниците, за да гарантира максимална ефикасност и безопасност при минимални усложнения в редки случаи.

 

Каква е разликата между V-Beam Perfecta и Nd:YAG лазерите по отношение
ефективност и резултати за пациентите?

– Вълната дължина на Vbeam е 595 nm, което е много по-безопасно при третиране на лицето или на повърхностните съдови лезии. Nd:YAG прониква по-дълбоко и се изисква повече опит при неговото използване. Nd:YAG е по-подходящ за по-дълбоко намиращи се съдове като тези на краката.

 

V-Beam Perfecta решава широк спектър от кожни проблеми. Какви са вашите наблюдения – кой кожен проблем е най-труден за повлияване с PDL и защо?
– Мелазмата е състояние, което е трудно за третиране. Както вече споменах, дълбоките съдове на краката също са ограничение за V-Beam Perfecta.

 

Какви проблеми решава аблативният CO2RE лазер на Syneron-Candela и специално за подмладяване – колко процедури са необходими с този лазер и колко дълго във времето се запазват постигнатите резултати?
– Човек може да третира множество състояния като акне, белези и наранена кожа от слънчево изгаряне. Броят на процедурите зависи от степента на патологията, въздействието на процедурата и възстановяването. По принцип, две или три процедури санеобходими за оптимален резултат.

 

 

Какви са предимствата на CO2RE в сравнение с Er:YAG лазерите?

– CO2RE дава много повече топлина и коагулация. Затова CO2RE има по-добри резултати при изглаждането на кожата и ремоделирането на колагена.

Каква е разликата между аблативния и фракционирания лазерен пилинг и кой е за
предпочитане за подмладяване на лицето?
– Фракционното лазерно третиране се отнася до колоните на аблативната светлина, която наранява кожата, позволявайки по-бързо възстановяване за по-кратък период. CO2RE е уникален с това, че ви дава опцията за фракциониран и не-фракциониран (напълно
аблативен) избор. Повечето от случаите се третират при фракциониран режим, но някои малки доброкачествени лезии могат да се премахнат с класическия аблативен режим.

Някои специалисти прилагат т.нар. мозаечен метод на лазерно подмладяване, т.е. комбинирани техники на приложение на аблативни и неаблативни лазери. Какво е вашето мнение?

– Да, когато говорим за достатъчен опит, базиран на патологията, при някои случаи се използва едната технология заедно с другата. Този подход се използва за по-добри резултати, чрез неаблативно въздействие в по-дълбоките слоеве на кожата, и аблативно
въздействие на повърхността. Методът работи много добре.

 

 

Експертите в областта на лазерните технологии са на мнение, че бъдещето принадлежи на диодните лазери, тъй като останалите лазери са изчерпали своите възможности за усъвършенстване. Какво е вашето мнение? Кои технологии всъщност имат бъдеще в естетичната медицина?

– Аз си мисля, че бъдещето на лазерите е в сложно комбинираните технологии, които имаме и днес. Това са лазери с подобрения в мощността, импулсната структура и мултимодалността. Аз лично не съм голям привърженик на диодите лазери.

 

 

 

Защо специалистите дерматолози да предпочетат PDL и CO2RE лазерите в своята практика? Какви преимущества им дават тези машини?

– И двата апарата са много гъвкави, имат висок профил на безопасност, изобилие от доказателства за качествата им, стоящи зад всяко третиране с тях и изключително интуитивен интерфейс.

 

 

Всичко за CO2RE лазерът на SyneronCandela може да видите ТУК.

Статия от дерматологичния workshop с д-р Ал-Ниаими в България и галерия със снимки от събитието може да видите ТУК.