victorian-2-2СТРАХ 1: Риск за рак на кожата

Лазерната епилация се предлага в световен мащаб като метод за отстраняване на нежелано окосмяване повече от 20 години и досега няма известен случай на рак на кожата в следствие третиране с лазер за епилация.

Лазерната енергия като цяло се ползва в медицината от около 50 години и се е доказала като абсолютно безвредна.

Защо е невъзможно да се предизвика рак на кожата с лазер?

Ракът на кожата е следствие на мутация на някои клетки. Смята се, че UV лъчите от слънцето са един от възможните причинители на рак на кожата. UV лъчите са в късия спектър на светлината. Докато дължината на вълната на импулса на лазерите за епилация е в дългия спектър – варира от 755 нм до 1064 нм. Тоест тя е съвсем различен тип светлина. Импулсът на лазера свойството да се привлича от меланина (пигмента) в косъма, където светлината на импулса се превръща в топлина и унищожава луковицата на косъма. Не засяга околни тъкани. Ракът на кожата се причинява от малформации на бенки. При третиране с лазер бенките задължително се зачертават с бял молив, така че разпръснатата светлина от лазера да не ги засегне по никакъв начин. Така правим допълнителна защита на проблемните зони по кожата като бенките. Повече за технологията на един от най-добрите лазери за епилация в света може да видите тук: http://bulmed.bg/gentlepro/

Laser-hair-removal-СТРАХ 2: При  лазерна епилация на интим при жените може да се увредят яйчниците

Това е абсолютно невъзможно. Импулсът е толкова малък, че най-дълбокото мястото, на което може да проникне е на около 7 мм до 1 см в косъма. Той дори не може да достигне до луковицата. Затова технологията е измислена така, че светлината да се трансформира в топлина и всъщност топлината достига и унищожава луковицата на косъма. Невъзможно е импулсът да достигне, който и да било вътрешен орган.

Лазерната епилация, както и всевъзможни други процедури не се препоръчват на бременни жени, тъй като няма клинични проучвания върху бременни. Преди да се случила бременността обаче няма никакъв проблем да се прави лазерна епилация, в която и да е зона по тялото.

СТРАХ 3: Лазерната епилация може да попречи на забременяване

Няма доказателства в световен мащаб, които да сочат, че лазерната епилация може да причини пряко или косвено безплодие поради особеностите на технологията. Тъй като импулсът е изключително малък, той по никакъв начин не може да засегне яйчниците, матката или който и да било друг вътрешен орган.

СТРАХ 4: Лазерната епилация може да причини меланом, когато засегне бенките по кожата

При извършване на лазерна епилация бенките задължително се зачертават и покриват с бял молив, както и се спазва хистологично установена дистанция от самите тях. При изпълнението на тези условия лазерната епилация е напълно безопасна и по никакъв начин не би могла да увреди кожата. Риск съществува единствено, когато лазерната епилация бива извършена непрофесионално и бенките бъдат директно засегнати.

Във връзка с темата, публикуваме изключително интересно интервю от предаването ПРЕДИ ОБЕД по BTV, където водещата д-р Неделя Щонова разговаря с дерматолозите д-р Евгени Христозов и д-р Александра Христозова на тема рисковите фактори за кожата през лятото и митовете, които съществуват около процедурите лазерна епилация: