Интервю с д-р Николай Боянов на тема инвестиции в естетичната медицина. Д-р Боянов е дерматолог с дългогодишна практика зад гърба си, управляващ първия център за естетична дерматология в гр. Русе – ДИАС


 

ВЪПРОСИ ЗА СП. BEAUTY WOMAN

Boyanovmd - CopyД-р Николай Боянов е дерматолог с дългогодишна практика зад гърба си, специалист по кожни и венерически болести от гр. Русе. С естетична медицина се занимава от 2003 година, а през 2007 г., заедно с д-р Мария Атанасова, основават първия  център за естетична дерматология в Русе – ДИАС! В него работят с един от най-висококачествените технологии  в световен мащаб – Gentle Lase Pro на Syneron Candela, HydrafacialMD. Разговаряме с д-р Боянов на тема инвестиции в естетичната медицина.

 

Д-р Боянов, бихте ли ни дали няколко практични и полезни съвета, базирани на дългогодишния ви опит, за основните характеристики,  за които трябва да следи даден специалист, когато е решил да купува лазер за епилация за своята практика?

 

През последните години лазерната епилация придобива все по-голяма популярност и все повече лекари ( и не само) започват да предлагат тази услуга. Проблемът е, че на пазара се предлагат изключително много различни системи за епилация, и човек без практически опит и теоретични познания в областта се ориентира много трудно при избора на конкретна машина. Трябва да се знае, че освен вида на лазера и съответно дължината на вълната на излъчваната светлина, има и много други фактори, които определят скоростта на работа, ефективността и безопасността на дадена машина. Това са мощност, дължина на импулса, диаметър на лъча, максимална честота на импулсите, възможност за автоматична калибрация, стабилност на зададените параметри и т.н. Много важен фактор е и наличието на  компетентно и бързо сервизно обслужване.

 

MichaelaSamplesWednesdayHairRemoval-14Вие работите с GentleLase Pro на Syneron Candela, който е избор и на много други изтъкнати дерматолози по света. Защо се спряхте именно на този лазер?

 

В дерматологичен център ДИАС се стараем да работим с най-качествените продукти и оборудване. Това съвсем логично доведе до избора на александритния лазер на Syneron Candela. Изключително бърз, безболезнен и с безконтактно охлаждане. Постигнатите резултати през близо двете години, в които работим с него надминаха и нашите очаквания и тези на нашите клиенти.

 

Той е и един от най-скъпите лазери на пазара. Кога цената няма значение?

 

Цената винаги има значение, но при избора на оборудване от другата страна на уравнението стоят фактори като надеждност, безопасност, ефективност, комфорт за пациента и т.н. Когато не искаш да правиш компромиси, трябва да си готов и да платиш повече.

 

Кои проблеми решава GentleLase Pro на Syneron Candela?

 

Както вече стана ясно GentleLase Pro e александритен лазер и като такъв освен за епилация, се използва и за лечение на хиперпигментации и себорейни веруки.

 

Вярно ли е, че е опасен?

 

Всяка професионална машина ( вкл. и лазер ) в неопитни ръце може да е много опасна. Именно заради това всеки, който ще работи с подобен род апаратура преминава сериозно обучение. По този начин се свежда до минимум вероятността от нежелани реакции. Конкретно този лазер има възможности за много и прецизни настройки и, не мисля, че пациентите трябва да се притесняват за нещо.

 

Вярно ли е, че александритният лазер в GentleLase Pro на Syneron Candela е един от малкото на пазара, който се бори успешно със светлите и тънки косми?

 

Абсолютно вярно. Когато ме питахте, защо избрахме точно този лазер, въпреки високата цена, пропуснах да спомена, че за мен това е най-добрият лазер за светли и тънки косми. Поради много ниското количество на меланин в тях, единственият начин да се повлияят е да се използва по-висока енергия, доставена много бързо (т.е. за много кратко време).  При GentleLase Pro имаме възможност да работим с много висока енергия  при изключително къс импулс – параметри, които лично аз не съм виждал при друг лазер.

 

GentleMax (1853)-high resКакви са отзивите на вашите пациенти от процедурите с GentleLase Pro?

 

Преди правехме епилациите с  Nd:YAG лазер.  Много добра машина на известна американска компания. Постигахме отлични резултати при по-тъмните косми, но при русите нещата не се случваха както ни се искаше. Освен това усещанията за пациента бяха неприятни и някои дори се отказваха да продължат процедурите заради болката. С GentleLase Pro решихме тези проблеми. Пациентите са изключително доволни не само от крайните резултати, но и от липсата на каквато и да е болка, краткото време необходимо за епилация на големи зони и безконтактното охлаждане, неналагащо използването на гел.