_DSC9825

С огромна благодарност публикуваме какво сподели с нас относно Hydrafacial Станислава Събева – Медицински козметик и собственик на Медико-естетичен център Медеста

 

Нашата кожа ежедневно е подложена на различни външни и вътрешни въздействия. Неслучайно се казва, че тя е „огледало” на това какво се случва в организма ни. Ежедневното й замърсяване с прах, грим, себум и микроорганизми довежда до запушване на порите и често до появата на възпаления. За да запазим нейния красив, свеж и младежки вид, трябва да полагаме системни грижи за почистването, подхранването и хидратирането й. От първостепенно значение, обаче, е почистването на кожата в дълбочина. То дава възможност за доброто проникване на активните съставки от козметичните продукти. В световен мащаб все повече се налагат методи за нетравматично, безболезнено и ефективно почистване на кожата на лицето, което няма странични, нежелани ефекти.

 

Основен проблем за дерматолози и козметолози е почистването на кожата при пациенти, които страдат от розацея и чувствителна кожа. Това е така, защото традиционните методи са противопоказни. За да бъдат изяснени тези фактори, в няколко изречения, ще обясня с какво се характеризира самото заболяване.

 

Много често чувствителната кожа и розацеята се бъркат, тъй като и в двата случая хората съобщават
за неприятни усещания при излагане на слънце, вятър, студ и др. Това се дължи на нарушената кожна бариера и невъзможността организмът да се справи сам със ситуацията.

 

Розацеята е заболяване, от което страдат голям брой хора в световен мащаб. Най-общо може да се характеризира като хронично заболяване, при което има пристъпно зачервяване на кожата на лицето, като в зависимост от клиничния вариант може да има и други кожни и очни симптоми.

 

Точната причина за възникването не е уточнена. Отключващите фактори могат да бъдат слънчево облъчване, горещ въздух, физически натоварвания, силни емоции, алкохол, пикантни храни, медикаменти и др.

 

Розацеята протича в четири стадия, като преминаването от един в друг не е задължително.

1. При първия стадий се наблюдават така наречените флаш реакции, при които имаме пристъпно зачервяване на кожата на лицето от отключващите фактори. Наблюдава се дифузен еритем и единични телангиектазии – разширени капиляри.

 

2. При втория стадий дифузното зачервяване става обичайна картина, наблюдават се множество трайно разширени кръвоносни съдове, както и наличието на папули и пустули, поради протичането на възпалителна реакция.

 

3. В третия стадий вече се наблюдава траен еритем и едем на кожата на лицето. И на фона на това зачервяване и оток има множество папули, пустули и нодули. Кръвоносните съдове и капиляри са трайно разширени и разкъсани. Съдовите промени обуславят изразена чувствителност на кожата към факторите на околната среда. В космено-мастния фоликул се открива и наличието на микрокърлежа Demodex folliculorum, който може да обуслови възпалителна или алергична реакция. Това е и причината за развитието на пустули и Acne rosacea.

 

4. Четвъртият стадий на заболяването протича с развитието на Rhinophima, което се наблюдава изключително при мъжете. Настъпва прогресивно разрастване на съединителната тъкан в областта на носа. Може да се наблюдава и очно засягане с блефарит, конюнктивит и фоточувствителност.

 

От всичко казано до тук изводът е, че розацеята е заболяване, което протичайки в годините може да доведе до значителни усложнения. Ето защо адекватната грижа е от съществено значение за справяне с проблема.

 

_DSC0737Почистването на лицето стои в основата на всяка терапия, но при хората страдащи от розацея това е истински проблем.
Традиционните методи, които се прилагат в козметологията като вапозон, ултразвуков пилинг, микродермабразио и мануално почистване са не само неподходящи, но и абсолютно противопоказни. Това е така тай като почистването се основава или на прилагането на затоплящи процедури или на механично триене като и в двата случая има отключващи фактори.

 

Дълги години това стоеше като проблем, тъй като нямаше средство, чрез което да се приложи почистваща процедура на лице с розацея.

 

Hydrafacial е уникална технология, при която почистването на порите се основава на така наречената „вортекс” технология, която е и патент на компанията произвела апарата. При нея са съчетани вакуум и хидропилинг. Вортекс технологията работи чрез завихряне на специализирани разтвори над повърхността на кожата и контролиран вакуум. По този начин като мощно турнадо почистващите разтвори буквално „помитат” всичко от порите, като в същото време процедурата е изключително щадяща за капилярната стена, което е проблем при розацеята.

 

Друг важен фактор е, че по време на процедурата няма никакво загряване на тъканта, а напротив дори се чувства приятно охлаждане.

 

Дълги години пациентите от розацея бяха лекувани с медикаменти, както и с прилагането на леки химически пилинги, с които да се овладее възпалителната реакция и наличието на микрокърлежа в космено-мастния фоликул.

_DSC0714С Hydrafacial това се постига чрез ампули комбиниращи салицилова и гликолова киселина в различни концентрации, но най-голямото предимство е, че химическият пилинг се прилага като едновременно се използва „вортекс” технологията. Така химичният агент навлиза многократно по-добре в порите, с което нито една технология до този момент не може да се похвали.

 

По време на процедурата в камерата на ръкохватката се поставят еднократни стерилни дюзи, които са различни за петте стъпки на терапията. Това гарантира изключителна чистота и ефективност при почистването на лицето.

 

И не на последно място са уникалните разтвори на Hydrafacial с изключително богат състав от екстракти на билки. Повечето от тях имат противовъзпалително и хидратиращо действие, но аз, ще обърна внимание на тези с подчертана фармакологична стойност:

 

Млечна киселина и урея – омекотяват епидермиса и способства за лесното отстраняване на комедоните и мъртвите клетки.

Гликолова и салицилова киселина – имат противовъзпалително, почистващо,себорегулиращо и противостареещо действие.

Екстракт от конски кестен – доказал своите капиляроукрепващи своиства, изключително важно при болните от розацея.

Арника – действа силно успокояващо.

Витамин С и екстракт от мая – мощни антиоксиданти.

Арбутин от мечо грозде – силно избелващо действие при пигменти петна, тай като потиска меланогенезата.

 

Най-голямото предимство на Hydrafacial е, че в една единствена терапия е съчетано всичко, от което се нуждае една кожа, за да се чувства млада и красива – ексфолиация, екстракция, химичен пилинг, хидратация и антиоксидантна защита.

 

Hydrafacial е изключителна технология, която може и се справя с розацеята и чувствителната кожа и до този момент тя няма аналог.