„Розацеята е една загадка за медицината, тъй като още не може да се разгадае защо се появява и защо при точно определени хора.”, каза д-р Евгени Христозов, дерматолог, с когото днес в „Здравето” говорихме за едно заболяване, за което се знае изключително малко – розацеята.

 

„Това е болест на изпъкналите части на лицето – на бузите, на брадичката и носа. Има няколко стадия, първият е свързан с прекалено лесното изчервяване, което може да се появи както от емоционален повод, така и от различни алкохоли или люти храни. Но не си мислите, че имате розацея, ако се изчервявате, когато се притесните, защото това заболяване не се съпровожда от изпотяване, както се случва, когато се притесним.”, разказва ни д-р Христозов.

 

„При следващите стадии изчервяването вече става постоянно, появяват се видими кръвоносни съдове и отоци, които не се махат. При хора с по-мазна кожа могат да избият и пъпки, които наподобяват акне. Накрая има загрубяване на кожата с подчертаване на релефа.

 

Не може да се каже точно какво причинява розацеята и колко процента от човечеството я имат. Възможно е да се срещне както при хора с по-светла кожа, по-тъмна, суха или мазна. Но като цяло всички с по-чувствителна кожа особено през зимата имат голям риск от розацея.”, споделя с нас дерматологът.

 

„Не можем да излекуваме изцяло това заболяване, но без проблем можем да го регулираме. Самото изчервяване може да се третира с две процедури IPL и PDL. V-BEAM e PDL лазерна технология, чрез която се постига по-голям ефект с по-малко процедури. Интересното при него е, че не само намалява видимото изчервяване, но и склонност от изчервяване по принцип.”, каза д-р Евгени Христозов.

 

„Първите две фази на заболяването могат да се повлияят единствено с апаратна терапия“, казва д-р Христозов. V-Beam PDL лазерната технология на Candela е златен стандарт в лечението на съдови заболявания на кожата. „Лечението е ефективно, без сериозни странични действия и може да се прилага при всякакъв цвят на кожата. Повлиява както склонността към изчервяване, така и видимото зачервяване и капилярите. Процедурата  трае по-малко от 5 минути, евтина е и комфортна“, казва д-р Христозов. Той работи от години с тази технология и има изключително добри резултати върху неговите пациенти.

 

CO2RE_05
CO2RE е последно поколение фракционен въгледвуокисен лазер от Syneron-Candela

Обикновено във фазата на обривите се използват лекарства за мазане или приемане през устата за няколко седмици. През този период обривите изчезват, след което се преминава отново към лазерна терапия, за да се въздейства върху зачервяването и да се предотврати повторната поява на заболяването или еволюцията му във фиматозна розацея, съветва д-р Христозов.

 

Върху фиматозните промени при розацеята може да се въздейства основно с хирургични методики, с помощта, на които се отстраняват излишните тъкани и се възвръща нормалните форми и размери на структурите по лицето. СО2RE (въгледвуокисен лазер) e една много прецизна и точна безкръвна терапия с отлични козметични резултати при фамозната розацея.

 

Всичко за апарате CO2RE може да видите ТУК

 

co2re-treatment-photo_header_0

И накрая най-важното: в колкото по-ранна фаза на розацеята започне лечението й, толкова по-добри ще са резултатите. Така че, първият съвет на д-р Евгени Христозов е: отидете на преглед при дерматолог веднага щом забележите първите симптоми на розацея.