За целулитът, неговата природа и фактори за формиране

Събрахме на едно място цялостна информация за целулита или поне най-важното, което трябва да знаем за него и причините за появата му. И как да се преборим с него, разбира се.


 

 

16142893_1947968422144869_283461637639329021_nЦелулитът е проблем, характерен предимно при жените и се среща при около 85% от представителките на нежния пол. Често появата му започва още в пубертета и се засилва по време и след бременността.

 

Като най-често срещана причина за появата на целулит се посочват женските полови хормони, които определят особеностите в строежа на женската кожа и типичната за нея прекомерна разтегливост. Засяга зоните, свързани с репродуктивната функция – корем, ханш, бедра, в редки случаи и горната част на ръцете.

 

Какво е целулитът?

 

Заболяване, козметичен дефект или следствие на мастната обмяна при жените – мненията са различни.

Целулитът е локалното натрупване на отпадъчни продукти /токсини/, вода и мазнини. С разрастването си, той притиска кръвоносните съдове и намалява кръвоснабдяването в зоните, в които се натрупва. Сигурен признак за наличието на целулит е когато хванем здраво кожата и я стиснем, а тя придобие вида на портокалова кора.

 

Фактори, способстващи формирането на целулита:

 • Наднормено тегло
 • Варирането в теглото – чести напълнявания и отслабвания
 • Хормонален дисбаланс
 • Понижена функция на щитовидната жлеза
 • Нерационално хранене
 • Замърсена околна среда
 • Наследствено предразположение
 • Възрастов показател

 

Съвременният свят, в който живеем е причина всеки от нас ежедневно да живее с повечето от изброените по-горе фактори.

16988314_m

Целулитът е частично необратим, но с напредналата високотехнологична медицинска апаратура за антицелулитни процедури и определен начин на живот, може да се спре процеса и да се загладят кожните неравности.

 

Целулитът е един от най-големите проблеми на съвременната жена, стремяща се към перфектна визия, динамичен и здравословен начин на живот. Проблемът не се среща само при жените с наднормено тегло, а е еднакво разпространен и при по-слабите, които нямат видим проблем с теглото. Почти при всяка жена се срещат набраздявания и малки неравности по кожата, най-вече в областта на ханша и бедрата.

 

Съществуват множество предположения за това, какво причинява целулита, а още повече са теориите за чудодейни кремове и лекове, които се борят с него. Това, което никой не може да каже със сигурност, е как да се отървем от него или как да го предотвратим завинаги. Основният проблем е ниското ниво на запознатост с проблема и начините за лечението му. Както и при всяко друго заболяване, най-добре е да се вземат превантивни мерки, за да може да се предотврати по-нататъшното му развитие. В случая – по- висока степен на цeлулит.

 

Ако откриете целулита още в първата му степен и вземете мерки за лечението му, ще постигнете най-добри резултати! Това означава, че целулитът може да бъде премахнат напълно.

 

Премине ли в по-голяма от първа степен /следваща фаза на развитие/, целулитът никога няма да може да бъде премахнат напълно без инвазивни методи /липосукция/, което пак не е гаранция за успех. Успехът тук се изразява само в преминаването на целулита от един стадий в предходния.

 

Най-лошото е, че хората не го считат за голям проблем или го прикриват успешно, докато целулитът в е първата  си степен (личи при щипване на кожата) и едва след като стане втора степен (видим), вземат мерки.

 

Мнението на много специалисти е, че целулитът се поражда заради комбинацията на много фактори като забързан начин на живот, неправилен режим на хранене, липса на движение, хормонални изменения, възраст и др. Според някои, женският хормон естроген е основният виновник за целулита. Мненията и теориите са най-различни.

 

Това, което знаем със сигурност е, че за няколко седмици, с малки промени в начина на живот, като здравословно хранене и повече упражнения, макар и минимално се оказва благоприятно влияние върху целулита. Трябва да се знае обаче, че преборването на целулита изисква постоянство, упоритост и коренна промяна на ежедневните навици.

 

Целулитът – естетичен и здравен проблем

 • Според неотдавна проведени изследвания, от различни фази на целулит са засегнати 85% от жените в развития свят, така че той трябва да се разглежда не само като естетически, но и като сериозен здравословен проблем /нарушена съединителна тъкан/, засягащ естествените функции на тялото. Самото явление определено представлява дегенеративен процес, болест на мастните клетки, натрупани на няколко милиметра под кожата.
 • Най-честата причина за целулита са хормоналните нарушения и неправилният начин на живот – нездравословно хранене, наднормено тегло, затруднено и нередовно храносмилане, заседнал начин на живот и др. Трябва да се прави разлика между натрупаните мастни тъкани върху определени участъци от тялото и втвърдените мастни удебеления в подкожната тъкан, предизвикани от патологични промени – истинският целулит.

 

Освен това съществува и псевдо-целулит, при който не се забелязват болестни промени в клетките, а просто става дума за естетичен проблем, съответно за отпусната съединителна тъкан под кожата на бедрата, колената и ръцете, което е често срещано явление след 40 година възраст, а понякога и по-рано, особено след рязко отслабване. Мастните натрупвания се появяват върху определени участъци от женското тяло, като последица от действията на естрогена, женския хормон. Обикновено не предизвиква никаква болка, няма следи от отичане, забелязват се само мастните възглавнички.

 

Появата на истинския целулит започва тогава, когато токсините, които се задържат в тялото не се изхвърлят напълно, в следствие затруднения проток на лимфата. Веществата (токсини), които не могат да се отделят от организма се натрупват в дълбоките слоеве на кожата, в междуклетъчното пространство на мастната тъкан и притискат дребните кръвоносни съдове.

 

В следствие на това кръвоносните съдове не могат да доставят на мастните клетки нормално количество кръв (хранителни вещества). При по-силен натиск целулитните натрупвания са неприятно болезнени. Задържаните вода и мазнини върху бедрата и задните части създават едеми, които предизвикват тежест, сърбеж и спазми в краката. Освен това, поради натиска постепенно отслабва еластичността на стените на кръвоносните съдове, което води до тяхната увеличена пропускливост.

 

Портокалова кожа

 

Когато поради недостатъчно кръвоснабдяване, подкожните мастни клетки започнат да се натрупват под формата на възли, тези натрупвания върху бедра, задните части и колената стават видими. Тъй като не получава достатъчно хранителни вещества, кожата губи своята еластичност и естествената си компактност, а с течение на времето тези възли стават все по-болезнени на допир.

 

Главната причина за истинския целулит е лошата циркулация в краката, което може да бъде и сигнал за проблеми с вените, респективно забавяне и застой на кръвта във вените и тъканта, което води до отоци и чувство на тежест в краката. Всъщност,  причините могат да бъдат много и различни: генетична предразположеност, хормонални нарушения, хроничен психичен стрес, неправилно калорично хранене, нередовно прочистване на организма, пушене, консумация на алкохол и най-вече – недостатъчно движение и заседнал начин на живот, което е често срещано явление в днешно време.

 

Степени на целулита

 

В зависимост от етапа на развитие, целулитът се дели на четири степени:

 

 • Първа степен – при леко притискане с пръсти (щипване), по кожата на бедрата се забелязват малки неравности;
 • Втора степен – освен неравностите по кожата при стисване, се напипват и възли, а при притискане на тъканта се усеща слаба болка. Кожата започва да се отпуска и да губи своята еластичност;
 • Трета степен – при тази фаза кожата е съвсем отпусната, а възлите от мастни клетки са силно изразени, дори видими, когато тялото е в покой;
 • Четвърта степен – в последната фаза мастните възли са болезнени, а кожата е силно набраздена.

 

Във всички фази на целулита се наблюдава намалена еластичност на кожата. В първите две фази само по-силното притискане с пръсти предизвиква болка. А в третата и четвъртата дори и лекото й натискане.

 

Намаляване на целулита

 

Редуцирането на целулита е дълъг процес и за постигането на добри и видими резултати се препоръчва, освен високотехнологичните процедури да се използват и допълнителни методи като правилно хранене, ежедневно движение и прием на повече течности.


X