Списание BeautyWoman: BODY-JET® ECO e нов стандарт за липосукция и липофилинг

Иновативният метод водно-асистирана липосукция (Water Body Jet Assisted Liposuction) за първи път бе приложен у нас преди около месец от д-р Михаил Скерлев. 


 

 

 

Body_jet_eco_watter_assisted_liposuctionТехнологията е революционна не само за България, но и в световен мащаб, а резултатите са феноменални и изненадващи и за самите пластични хирурзи. Разговаряме с д-р Скерлев за предимствата на тази авангардна технология и възможностите й за приложение в областта на естетичната хирургия.

 

С какво се отличава новият BODY-JET® ECO от останалите апарати за липосукция?

За разлика от другите апарати BODY-JET® ECO използва водна струя на върха на самата канюла и разделя мастните клетки от клетките на съединителната тъкан. Налягането е ниско (500 mbar), осигурява необходимата всмукателна сила, но щади мастните клетки. С апарата се вземат клъстери (структура от мастни клетки с диаметър 0,7-0,9 mm), което позволява много добра преживяемост при липофилинг. Според публикация на японския професор Котато Йошимура при липофилинга се наблюдават 3 зони: в първата зона преживяват всички мастни и стволови клетки, във втората – много малка част от мастните и основно стволовите клетки и в третата (над 1,2 mm) клетките загиват. Това означава, че клъстери по-големи от 1 mm не могат да преживеят. Със стандартните методи преживяемостта на мастните клетки е 60%, докато BODY-JET® ECO осигурява 87% преживяемост. Мастната тъкан е богата на стволови клетки и за в бъдеще се очаква към този апарат да се постави специална приставка за отделяне на стволовите клетки, което ще го направи още по-ценен в практиката за решаване на проблеми, свързани с възстановяване на тъканите.

Какво е уникалното при този метод?

Уникалността на метода водно-асистирана липосукция е в това, че взетата мастна тъкан е витална и може да се използва за липофилинг на бръчки на лицето, повдигане на скули, попълване на ръце, шия и деколте, оформяне на гърди, седалище. С напредване на възрастта мастната тъкан търпи атрофия в някои области (лице, ръце, шия). Собствената мастна тъкан е иbefore_after_liposuction_buttocks_waist_back_woman-1-_1деалният материал за естетично въздействие, тъй като отсъстват отхвърляне и алергични реакции. Самият процес на преживяване на мастната тъкан е свързан с образуване на мрежа от нови кръвоносни съдове, което води до подобряване на кръвоснабдяването в зоната на липофилинга, повишаване на водното й съдържание, подобряване тургура на кожата и трайно подмладяване. Методът е лесен за приложение от хирурга – изсмуканата мастна тъкан се натрупва в контейнера и едновременно се утаява. Отстранява се излишният серум и се получава готов за инфилтриране продукт. Ефектът от липофилинг на ръце и шия е уникален. Това са зоните, които първи издават възрастта на човека и много трудно се повлияват от други процедури. ПОВЕЧЕ ЗА ТЕХНОЛОГИЯТА ТУК.

Липофилинг се използва още за лечение на капсулна контрактура, белези, незарастващи рани, депресии по тялото от всякакъв вид травми – това е един елегантен метод за възстановяване, тъй като заедно с мастните клетки се инжектират и стволови, които имат регенеративно въздействие.

Изисква ли се обезболяване преди процедурата?

Да, като видът на упойката зависи от обема на процедурата и прага на чувствителност на пациента. При малки обеми обикновено се прилага местна анестезия. Използваният водно-солеви разтвор също съдържа локален анестетик.

Колко дълго във времето се запазва ефектът от липофилинга?Body Jet Eco - апарат за хуманна водно-асистирана липосукция от Бул Мед Консулт

Мастната тъкан попаднала на новото място и прихванала там, остава завинаги. След първоначалния етап на частична загуба, останалата мастна тъкан се запазва трайно. Теоретично ефектът е без ограничение във времето.

Колко време продължава една процедура?

Времетраенето зависи от обема мастна тъкан, като при обеми 200-250 мл процедурата е около 1 час.

Какви са плюсовете и минусите на липофилинга в сравнение с поставянето на филъри?

Плюсове: използване на собствена мастна тъкан без риск от алергии и отхвърляне, подмладяващ ефект върху кожата, дълготраен резултат.

Минуси: липофилингът е операция, по-дълга като времетраене и с период на възстановяване, не е манипулация както поставянето на филър.

Обикновено препоръчвам да се започне с филър, за да може пациентът да прецени своята визия и ако е доволен, на следващата година предлагам да се направи липофилинг.

 

Най-голямото предимство на водно-асистираната липосукция е, че възстановителният период за пациента след нея е с около 50% по-кратък отколкото при традиционната липосукция. Статистиката показва, че 87% от пациентите се чувстват добре още на 4-тия ден след процедурата, докато при стандартния метод този процент е едва 3.6%.


X