Специалистите дават ценни съвети как да премахнем целулита и как да се предпазим от появата му

Смятате, че целулитът е признак, че остарявате?  Прибягвате до скъпи кремове с надеждата да премахнете портокаловата кожа, която толкова много ви дразни, особено лятото на морето? Ако наистина мислите така, значи грешите.

Съществуват няколко мита за целулита, които ни заблуждават и създават погрешни нагласи.

Мит  1
Целулит имат само по-възрастните жени
. Това не е така. Целулит може да имат дори тийнейджърите. „Пубертетът е водещ фактор при появата не целулит“, казва д-р Елеонора Валянова от Hill Clinic в София. И допълва, че около 90% от младите хора днес имат портокалова кожа и това до голяма степен се дължи на нездравословното хранене.

Кои са  най-честите причини за появата на целулита?
„Генетичната предразположеност е една от основните причини. Ако имате по-отпусната кожа, тя трупа целулит и прави стрии“, казва още д-р Валянова. Според нея други фактори за поява на портокалова кожа са нездравословното хранене, заседналият начин на живот, липсата на спорт, недостатъчното поемане на течности. Възрастта обаче не е определяща.

Мит 2
Вторият мит е, че целулитът може да бъде премахнат чрез кремове. Те биха могли да спомогнат за хидратирането на кожата, но в никакъв случай не могат да ни отърват от портокаловата кожа. „Малко кремове биха проникнали до хиподермата“, каза д-р Валянова. „Благоприятен ефект би могъл да окаже масажът, който съпровожда нанасянето на крема, но само в първа фаза на появата на целулит“,  допълва дерматологът от Hill Clinic.

Мит 3
И достигаме до третия мит за целулита, а именно, че не е необходимо той да се третира, докато се намира в първия си стадий на развитие. В първа фаза той е невидим, докато не се стисне кожна гънка. „Първа степен на целулита  представлява увеличаване на обема на мастните клетки, както и натрупване на  вода и токсини в тях. Това е невидим целулит. При хващането на кожна гънка обаче, той се вижда. „Погрешно е хората да не третират целулита, когато той е в тази си форма“ казва д-р Валянова. Тя съветва точно тогава дамите да се подлагат на терапии, защото първата фаза на целулита е най-лесно обратима.  „Портокаловата кожа изчезва лесно в първа фаза като се използват масажи, вакууми и VelaShape на Синерон. По този начин се намалява обема на мастните клетки“, казва д-р Валянова.  И предупреждава, че  ако  целулитът не се третира в първа степен, кожата започва да прави дегенеративни промени на ниво мастна тъкан и обгражда мастните клетки със съединителна тъкан. Тогава целулитът става видим. Това вече е втора фаза, при която започва да страда кръвообращението. Във втора фаза най-ефективният метод за премахване на портокаловата кожа е VelaShape. „VelaShape на Синерон загрява, ускорява метаболизма, подобрява кръвообращението“, казва д-р Валянова. Препоръчително е VelaShape да се прави поне 2 пъти седмично. „Ако се прави само веднъж на 10 дни, то това е необоснована инвестиция, защото терапията няма желания ефект върху кожата. За да има добър и продължителен ефект, са необходими между 10 и 15 процедури“ казва дерматологът от Hill Clinic.

Мит 4
Друг разпространен мит за портокаловата кожа е, че е необходима кавитация още в първа фаза на целулита, когато той е невидим.  „Кавитация се прави в по-напреднали фази на целулит“, казва д-р Валянова. Според нейния опит много дами избързвали и се подлагали на кавитация още в ранните стадии, което не е препоръчително.  „Кавитацията е опасна. Тя представлява директно разбиване на мастните клетки и дренирането им  в кръвообращението. Прави се един път седмично, само на една зона за около 40 мин. Извършва се само на локални депа – бридж, паласки. Препоръчително е да се прави в комбинация с VelaShape на Синерон“ съветва дерматологът от Hill Clinic.

Мит 5
Активно спортуващите дами нямат целулит. Ако дадена кожа е предразположена към целулит и дамата има невидим такъв, то когато започне да спортува по-активно целулитът става видим. „Активно спортуващите дами имат по-видим целулит. Ако не са изчистени мазнините  или  пък са имали скрит целулит, то със засилването на тренировките той става по-видим. Това е така, защото с активния спорт мускулатурата става по-голяма“, допълва д-р Валянова.

За да се предпазим от целулит и за да поддържаме добра форма след процедури  трябва да спазваме строг  режим на здравословно хранене, активен спорт и най-важното – поемане на много течности. Д-р Валянова препоръчва да се пият поне 2.5 л течности на ден.


X