Лазерна епилация или „лазерна кола маска” – изберете сами!

Случвало ли се е да ходите на лазерна или фотоепилация и да нямате никакъв ефект? Случвало ли се е да съжалявате, че сте похарчили вашите трудно заработени пари за подобни безрезултатни процедури? Случвало ли се е да изслушвате дълги оправдателни обяснения за ефективност, която се проявява едва след 6-тата процедура? Как да се ориентираме в хаоса от предложения и обещания? Ето няколко полезни съвети от д-р Евгени Христозов, основател на Дерматологичен център Lege Artis и първият дерматолог в България, започнал да практикува лазерна епилация преди повече от 13 години.

Мит ли е окончателната, необратима лазерна или фотоепилация?
Рано е да се каже. Лазерна епилация в света се практикува едва от около 15 години. В моята практика стандартно наблюдаваме продължителност на ефекта повече от 10 години след последната процедура.

При всички пациенти ли е постижим този ефект?
При над 80% от пациентите, които правят епилация на подмишници, долни крайници и областта около гениталиите този ефект е постижим в рамките на четири до осем процедури.

Как трябва да се подготвим за процедура?
Правилно е космите в обработваната област да не бъдат отскубвани не по-малко от 4 седмици и непосредствено преди процедурата да бъдат премахнати на нивото на кожата с крем-депилатоар или самобръсначка. Ако космите се подават над нивото на кожата, тогава ще бъдат просто опърлени, защото видимата част ще абсорбира лазерната енергия, без тя да достигне до дълбоките участъци на фоликула. Ако космите са отскубвани ще има ефект само върху тези, които са израснали до нивото на кожата. И в двата случая епилацията ще е неуспешна.

Какво трябва да очакваме след успешна процедура?
Би трябвало или космите да се „избутат” и да отпаднат сами, или да останат видими като черни точки в кожата, които също изчезват без външна намеса за не повече от 4 седмици.

Това означава ли, че след  четири седмици е време за повторна процедура?
Не, ако след около 2 седмици след процедура на лице и около 4 седмици след процедура по тялото имате косъмчета, които растат нормално и не са отпаднали, това означава, че лазерната или IPL епилация е била извършена с параметри, които не са били ефективни.

Как да разберем тогава, че процедурата е била ефективна?
Би трябвало, след като косъмчетата се „избутат”, да имате период без видимо окосмяване в обработваната област не по-малко от месец за лицето и не по-малко от 2 месеца за тялото.

Нормално ли е появилите се след този период косъмчета да бъдат същите като дебелина и гъстота, както преди лазерната епилация?
Още след първата и най-късно след втората процедура космите трябва да бъдат по-малко на брой и/или по- фини и тънки. Ако окосмяването се възстанови в същата степен, както преди началото на терапията, това означава, че или апаратът е некачествен, или не е подходящ за конкретния тип окосмяване, или не е настроен правилно. Важно е да се знае, че ако нямате ефект след първата или максимум втората процедура е много малко вероятно да имате ефект след шест, осем, десет или повече процедури, ако параметрите на апарата останат същите.

Как да разберем, че параметрите са променени за по-голяма ефективност?
Обикновено промяната на параметрите е свързана с по-изразен дискомфорт по време на процедурата и по-продължително зачервяване и/или оток след това.

Лазерната и IPL фотоепилацията не са лесни процедури. За да се постигне окончателна епилация е необходима комбинация от квалифициран персонал, качествена и скъпа  апаратура, голям опит и много, много мислене. В противен случай се получава ефект на една скъпа, извършена с машина кола маска.

По-подробна информация по темата можете да получите на този адрес.

 

 


X